Wilco Vermeer's Spoorhistorie / Ensporendam / Scenery


Geüpdate:
23 februari 2019Ensporendam / Scenery

Ensporendam is een denkbeeldige stad in Nederland, gelegen nabij de Duitse grens. De modelbaan is een zogenaamde N schaal spoorbaan, welke gelijk staat aan de schaal 1:160. Op de modelbaan worden projectmatig diverse scenery onderdelen aangepakt. Hier vind u de voortgang van deze scenery.Onderdeel:

Daalberg
Het kleine dorpje Daalberg is gelegen op de gelijknamige heuvel de Daalberg en kan beschowd worden als een hoger gelegen wijk van Voorstad. Beneden bij Daalberg ligt het kleine binnenhaventje van Voorstad, dat via een sluis door de scheepvaart te bereiken is. Over deze sluis liep in vroeger tijden een hoge brug voor het, tegenwoordig afgebroken, spoortraject Daalberg-Middeldorp.
Fabrieksterrein Middeldorp In Middeldorp is een flinke meubelfabriek van de Firma Middeldorp gevestigd, waar het dorp haar bestaan en groei aan heeft te danken.
Middeldorp Middeldorp is een dorpje gelegen tussen Voorstad en Ensporendam. Het dorp heeft haar bestaan te danken aan een meubelfabriek van de Firma Middeldorp.
Onderstation I
Op het emplacement Voorstad is een onderstation aanwezig voor de stroomvoorziening aan de bovenleiding.
Voorstad
Voorstad is een klein stadje, langs de spoorlijn naar Ensporendam, ingeklemt in het dal tussen de dorpen Daalberg en Middeldorp. De stad wordt via het spoor echter alleen verbonden met Middeldorp, de oude verbinding via Middeldorp naar Daalberg is al lang geleden verdwenen. Het grootste gedeelte van het stadje bevindt zich in het dal aan de voet van de Daalberg.
Voorstad-Haven
De haven van Voorstad is een voormalig handelshaventje dat tegenwoordig vooral door de pleziervaart wordt gebruikt. Het oude havenstationnetje en de oude havenbedrijven vormen tegenwoordig een toeristische trekpleister.
Werkplaats Railpro/Railinfra
Langs de spoorlijn van Voorstad naar Middeldorp is een werkplaats gelegen van Railinfra/Railpro


© Spoorhistorie - Wilco Vermeer, 2017-2019
contact