Wilco Vermeer's Spoorhistorie / Seinen en Seingeving / ATBVv


Geüpdate:
15 maart 2019Seinen en Seingeving
ATBVv

De oude ATB EG (ATB Eerste Generatie) heeft het nadeel. Het is waar dat een trein door ATB weliswaar gedwongen wordt, bij een stoptonend sein, de snelheid naar 40 km/u terug te brengen, maar het is nog steeds de machinist die dan moet voorkomen dat de trein een stoptonend sein passeert. Om de beveiliging te verbeteren en het aantal passages van stoptonende seinen nog verder terug te dringen is ATBVv (ATB verbeterde versie) ontwikkeld.
Door middel van een drietal bakens langs het spoor wordt de remcurve van een trein in de gaten gehouden en bij een dreigende passage van het stoptonenede sein, grijpt de ATB in en zal de trein tot stilstand gebracht worden met een ATB snelremming.
Om dit te bereiken is een hele installatie ontwikkeld bestaande uit drie ATBVv bakens (de Beacons), een ATBVv ASK (Aansluitkast voor elektronica), Rail Aansluit Potjes en eventueel een ATBVv Loop (Lus).
Het basisprincipe van ATBVv is de plaatsing van drie bakens op 120 m, 30 m en 3 m van het sein die de remcurve van de trein controleren.
Het systeem wordt gecomplementeerd  met een aansluitkast
die de electronica en de bakens verbindt met het er bij behorende
sein en eventueel een lus verbonden met het middelste baken om
bij veilig komen van het sein te voorkomen dat het systeem alsnog
een remming in zet bij verhogen van de snelheid. De bakens worden
zelf door middel van potjes met het systeem verbonden.


De bakens zijn geel, de aansluitkasten kunnen grijs of geel zijn en zijn voorzien van een antenne voor de zender. De lus (kabel in het midden van het spoor) kan  wit, grijs of geel zijn. De postjes zijn wit of geel waarbij de gele van een groter type zijn. Hier op de foto een voorbeeld van witte postje en witte kabelhouder.
Hier een vooorbeeld van een grijze aansluitkast en gele potjes
© Spoorhistorie - Wilco Vermeer, 2017-2019
contact