Wilco Vermeer's Spoorhistorie / Ensporendam / Stations


Geüpdate:
30 januari 2018



Ensporendam / Stations /
Daalbeek-Hoog





Daalbeek-Hoog is een fictief station, gelegen binnen het op de Daalse Heuvel gelegen deel van het dorp Daalbeek. Het station en emplacement is een vrije interpretatie van het bestaande station Roodeschool uit de tijd dat dit station nog een locomotiefloods bezat. Daalbeek-Hoog is op Ensporendam in gebruik als thuishaven voor NS Rail Infra Services, de vroegere Dienst Weg & Werken.



Station Daalbeek-Hoog is gebaseerd op de historie van het bestaande station Roodeschool. Hieronder een impressie van deze geschiedenis.

Het uitgangspunt voor het emplacement van Daalbeek-Hoog is de situatie te Roodeschool met stationsgebouw en locomotiefloods.
De perronsituatie van Roodeschool zal als basis dienen voor Daalbeek-Hoog waarbij in afwijking van de werkelijkheid aan de perronzijde geen ramen maar alleen deuren in het stationsgebouw gesitueerd zullen zijn.
Net als te Roodeschool in deze situatie zal het emplacement naar de locomotiefloods twee aftakkingen krijgen naar de losplaats en drie emplacementssporen.
In afwijking tot de oude situatie zal het eerste spoor een perron krijgen op normale hoogte in tegenstelling tot de lage oude perrons.
De locomotiefloods zal geen werkkuilen krijgen maar vlakke werkvloeren.



Voor Daalbeek-Hoog is gekozen om een GLS 2e Klasse stationsgebouw, geproduceerd door 3D Scaleworks.
Het model bestaat uit 3D geprintte onderdelen en is voorzien van een duidelijke bouwbeschrijving. De eigenaar van 3D Scaleworks is zeer toegankelijk en lost eventuele misprints in korte tijd voor je op. De modellen vergen wel enige ervaring in het bouwen en beschilderen van modelspoor scenery.

Het in elkaar zetten van het model vergt enig paswerk en hier en daar gebruik van hulpmiddelen zoals vijltjes en mesjes. Bij het bouwen maak ik zelf gebruik van de originele tekeningen zoals deze zijn te vinden op de website van het Utrechts Archief.
Net als het meeste andere modelbouwwerk, vergen ook de prints van 3D Scaleworks het nodige verfwerk om de modellen naar eigen inzicht te gebruiken.
Mijn werkwijze is een object eerst af te bouwen en hierbij alleen het grove verfwerk te doen. Detaillering volgt zodra het model in ruwbouw klaar is. Het station en de lampisterie zijn hier nu gereed voor de verdere detaillering zoals dakgoten, schoorstenen, verlichting, detail beschildering en uiteraard gevolgd door de invulling van de omgeving.
Ook de locomotiefloods werd door 3D Scaleworks geprint en bestaat uir overzichtelijke onderdelen en een bouwbeschrijving.
Net als alle andere modellen van 3D Scaleworks worden de wanden rechtstreeks tegen elkaar gelijmd, waarbij je goed moet kijken welk deel tegen welk onderdeel dient te komen. Indien je de wanden loodrecht op elkaar wil hebben is het handig hiervoor een hulpmiddel te gebruiken.
Hoewel er bij de locloods een bodemplaat wordt bijgeleverd, gebruik is deze alleen voor het paswerk.
Na het bouwen van het casco kunnen de dakspanten en daklijsten geplaatst worden. Er kan gekozen worden de daklijsten later te plaatsen, na plaatsing van het dak.
Na plaatsing van het dak volgt de verdere afwerking. Indien schilderen in detail moeilijk lijkt, kan gekozen worden de daken bijvoorbeeld eerst te verven en dan te plaatsen.
Ook de locomotiefloods is hier gereed voor verdere detaillering. Goten zijn al aangebracht, regenpijpen, schoorstenen en deuren nog niet.
Het dak dient nog een 2e schilderbeurt te ontvangen, waarna de muurvoegen, enig vervuilen en details zoals schoorstenen aan de beurt zijn.
Daalbeek-Hoog bestaat uit één perronspoor voor dieseltractie en twee goederensporen.

De voormalige locomotiefloods en zijspoor zijn tegenwoordig in gebruik door NS Rail Infra Services, achter de loods loopt het kopspoor voor het omrijden van goederenlocomotieven.
Ballasttrein komt binnen op spoor drie te Daalbeek-Hoog




© Spoorhistorie - Wilco Vermeer, 2017-2018
contact