Wilco Vermeer's Spoorhistorie / Ensporendam / Stations


Geüpdate:
23 februari 2019Ensporendam / Stations

Ensporendam is een denkbeeldige stad in Nederland, gelegen nabij de Duitse grens. De modelbaan is een zogenaamde N schaal spoorbaan, welke gelijk staat aan de schaal 1:160. De modelbaan kent een aantal fictieve stations welke in aanleg zijn gebaseerd op stations uit de werkelijkheid.Station:

Daalberg Het station van Daalberg is een klein station langs de lijn naar Ensporendam. Net buiten het station kan nog het restant gevonden worden van de aansluiting naar Middeldorp welke via een hoge brug over het dal van Voorstad kon worden bereikt.
Ensporendam Ensporendam is het hoofdstation op de modelbaan en heeft spoorverbindingen naar Voorstad en Daalberg.
Ensporendam-Haven
Het station Ensporendam-Haven is gelegen in het havengebied van Ensporendam, langs het haventerrein en de goederensporen naar de haven.
Middeldorp Middeldorp is een kleine woongemeenschap gelegen bij een fabrieksterrein. In de woonkern is een klein enkelsporig kopstation gelegen. Dit kopstation vormt de verbinding van de woonkern met station Voorstad en van daar vervolgt de trein haar weg naar Ensporendam. Het kopstation was in oude tijden gelegen aan de spoorlijn die Voorstad met Daalberg verbond. Het traject Middeldorp-Daalberg is echter al lang geleden verdwenen.
Voorstad
Voorstad is een middelgroot voorstadstation, geheel gebaseerd op fantasie. Het is het eerste station gebouwd op de modelspoorbaan Ensporendam en is vooral een teststation voor toepassing van technieken in bouw en scenery. Het sporenstelsel is globaal gebaseerd op station Nijmegen. Het station is hoger gelegen dan het grootste gedeelte van het stadje zelf dat in het dal aan de voet van de heuvel de Daalberg is gelegen.
Voorstad-Haven
Het station van Voorstad-Haven is een klein station aan een oude verlaten haven spoorlijn. Het station en de spoorlijn worden tegenwoordig alleen nog maar gebruikt voor toeristische ritten met enkele historische treinen. Deze toeristische lijn verbindt Voorstad-Haven met de stations Ensporendam-Haven en Ensporendam.


© Spoorhistorie - Wilco Vermeer, 2017-2019
contact