Wilco Vermeer's Spoorhistorie / Ensporendam / Scenery / Onderstation I


Geüpdate:
5 december 2017



Ensporendam / Scenery /
Onderstation I





Net buiten het emplacement van Ensporendam, langs de lijn naar Daalbeek staat een onderstation in een uitsparing van de heuvelhelling op een verhoging langs het spoor. In vroeger tijden liep er vanaf Ensporendam een spoortje naar dit onderstaton voor het aanbrengen van de transformatoren en de gelijkrichterwagen. Dit spoor is al lang opgebroken en is tegenwoordig een kopspoor op Ensporendam. De spoorhelling bestaat nog steeds en wordt nu gebruikt door voertuigen om bij het onderstation te komen. Het onderstation is in een groene omgeving gesitueerd.
Het onderstation is van de fabrikant Markenburg.



Het onderstation en de omgeving is, zoals de hele modelspoorbaan scenery, gebaseerd op voorbeelden uit de werkelijkheid. Hieronder zijn beelden te vinden die ik heb gebruikt als inspiratie voor dit onderdeel van de scenery.
Het grote voorbeeld van het gebruikte onderstation is van de architect Sybold van Ravesteyn en is veel te vinden in Zeeland en Noord-Brabant, zoals hier in Berghem
(afbeelding: Brabants Historisch Informatie Centrum)





Voor het onderstation is een model gebruikt van de fabrikant Markenburg. Hieronder ziet u de voorgang van de plaatsing van het onderstation en het invullen van de omgeving.

Van de eerste fase van de bouw heb ik geen foto's gemaakt, daarom hier een uitgeknipte foto van een grotere foto. Het nog niet afgemaakte onderstation op de locatie waar deze komt te staan. Voor de basis is een rechthoekig blokje hout aangebracht. Links komt de helling van het vroegere spoor dat gelegen was tussen het onderstation en de voorste twee sporen. Rechts komt de wand van de heuvel. Achter het onderstation komt een stenen wand die is aangelegd na het afgraven van het heuvellichaam voor de plaatsing van het onderstation.
Het onderstation heeft allereerst een ondegrond gekregen waarop verder opgebouwd kan worden. Deze ondergrond is uit hout opgebouwd.

Altijd even checken of het past.
Met gesneden plaatjes Blue-line wordt de omgeving opgevuld tot de houten ondergrond is verdwenen.

Op dezelfde wijze wordt de helling van de heuvel in de omgeving van het onderstation opgevuld. Het spoor onder de tafel blijft toegankelijk op deze locatie onder de tafel door.
Vervolgens is in ruwbouw de keermuur achter het onderstation geplaatst welke later nog in detail wordt afgewerkt.
Langzaam maar zeker gaat het geheel vorm krijgen.
Het onderstation is zover dat we hier aan de detaillering en verdere invulling van de omgeving kunnen beginnen.













© Spoorhistorie - Wilco Vermeer, 2017
contact